Fibrogastroskopie

Fibrogastroskopie –  endoskopické vyšetření  jícnu, žaludku,  dvanácterníku
Princip  vyšetření.  Vyšetřující lékař   zavádí do jícnu,  žaludku   a  dvanácterníku ohebnou sondu, s vláknovou  optikou,  či  kamerou.  Má možnost  sledovat  prohlížené oblasti  a  obraz buď v okuláru přístroje, nebo na obrazovce.
Proč  se vyšetřuje.   Vyšetření slouží k diagnostice  patologických  změn lokalizovaných  v prohlížených oblastech.   Je často   spojeno  s možností odběru   vzorků   tkáně,   nebo možností  některých léčebných výkonů –  například  stavění krvácení,   odstranění polypu,   aplikaci léků   do sliznice (  sklerotizace  varixů  jícnu ), provádění  dilatace apod.  
Alternativy  vyšetření.  Jiným – méně přesným vyšetřením  s nemožností  provést   další   výkony, je    RTG.  Při něm  pacient  pije  roztok  kontrastní látky,  ta ulpívá na  slizničním povrchu.  Vyšetřující lékař  pak provádí  pozorování  rtg obrazu,  nebo  provádí  snímkování.
Příprava  pacienta  a průběh  vyšetření.  Výkon se provádí  na lačno. Od půlnoci nejíst  nepít nekouřit. Před vyšetřením se  aplikuje  do  hltanu látka, která snižuje   citlivost vnímání  (  Xylocain ). Pokud  je –  vyjme se   zubní protéza. Je možnost aplikovat   uklidňující  injekci do  žíly.  V poloze  na   levém  boku, přes  ochranný kroužek, který  má pacient  mezi  zuby-  či   ďásny  se zavede ohebný přístroj. Podráždění a pocit  ke zvracení  lze překonat  pomalým  hlubokým  dýcháním. Lékař  při  vyšetření vpravuje  do žaludku vzduch. Stěny dutých orgánů  se oddálí, a  jsou lépe přehledné.   Biopsie ( odběr  vzorků )  je  bezbolestný. Po vyšetření   se nejí a nepije asi   2 hodiny.   Po aplikaci utlumující látky nesmíte  24  řídit motorové  vozidlo,  nebo pracovat  v riziku ( například u   točících strojů )
Komplikace  vyšetření.  
Alergická  reakce  na podané léky
Krvácení 
Poranění přístrojem

Některé  www.  stránky, které  blíže  přiblíží problematiku.

http://www.youtube.com/watch?v=WJqWdhZqdLE
http://www.youtube.com/watch?v=hm1nEPHxJ0E&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=_Be9raUrzco&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=MqRbFwsRgPg