Ultrazvukové vyšetření břicha, „ sono břicha „

Co je ultzrazvuk. Princip  vyšetření

Ultrazvuk – je zvuk s vysokou  frekvencí ,  vysoko nad hranicí vnímání lidským sluchem. Má specifické vlastnosti. Dokáže  pronikat  hluboko do těla vyšetřovaného pacienta  Na rozhraní  tkání,  či orgánů s různými akustickými  vlastnostmi se odráží. Vyslání signálu, odrazy jsou  pak zpracovány.  Vzniká obraz části  těla pod sondou, která ultrazvukový signál  vysílá.  Podle toho jak vyšetřující lékař pohybuje sondou, vznikají „ řezy „. Vyšetření patří mezi tzv.  tomografická vyšetření.
Různé frekvence ultrazvuku mají různé vlastnosti.
Proto  pro vyšetření různých orgánů se používají různé sondy (  každá sonda vysílá jinou frekvenci ultrazvuku )
Ultrazvuk neproniká za kosti, plyn mění  průnik/odraz ultrazvuku a zhoršuje  výtěžnost. Podobně  velké množství viscerálního  tuku zhoršuje  přínos  vyšetření.  Omezení vyšetření může být při  nepříznivých anatomických poměrech.

Indikace vyšetření
Vyšetření  je jednoduché, nezatěžuje  pacienta.
Proto se při podezření onemocnění orgánů dutiny břišní sonografií  většinou začíná.
Vyšetření  žlučníku, žlučových cest
Onemocnění jater
Onemocnění slinivky  břišní
Onemocnění ledvin, vývodných močových cest
Podezření na onemocnění  dutiny břišní

Bezpečnost vyšetření.
Jednoduché, nezatěžující vyšetření. Vyšetřují se ním  i děti, gravidní ženy. Nejsou známy kontraindikace.

Příprava na vyšetření orgánů dutiny břišní
Při vyšetření plynatost zhoršuje  vizualizaci orgánů dutiny břišní. Plyn  zhoršuje vyšetřitelnost, či jej úplně znemožňuje.  Po jídle  dochází k vyprázdnění žlučníku.  Proto příprava  spočívá v snížení plynatosti střev,  a zabezpečení náplně žlučníku (nevyprázdnění žlučníku pro potřeby trávení ). Pro lepší vizualizaci močového měchýře a okolí je vhodná náplň močového měchýře.
2-3 dny před vyšetřením dodržujte nenadýmavou dietu. Nevhodné jsou – ovoce, zelenina,  luštěniny, mléko, bublinkové nápoje.  V den vyšetření  od půlnoci nepít, nekouřit. Omezte nebo zcela vylučte kouření!
2-3 dny před vyšetřením můžete  3x denně užívat Espumisan (  proti nadýmaní )  nebo pankreatické enzymy, například Pankreolan forte.
Pokud je cílem vyšetření  dolní oblast břicha ( močový  měchýř a okolí ) je vhodné se před vyšetřením napít vody. Pozor, aby pro velký obsah tekutiny v močovém měchýři jste nemuseli utíkat na WC.  Většinou stačí, aby  jste před vyšetřením  2 hodiny nešli na malou stranu.
Pokud  se před vyšetřením najíte,  dojde k vyprázdnění žlučníku a  vyšetření  této části  trávící soustavy bude omezena !!    Pokuste se  být na lačno alespoň 6 hodin.
Pokud  jste  diabetik,  aplikujete si Inzulín, nebo léky  na snížení glykemie – konzultujte  čas  vyšetření, event přípravu indikujícím, nebo   vyšetřujícím lékařem !!
Vyšetření se  provádí nejčastěji  v poloze v leže. Budete se muset svléct do půl těla . Vyhrnutí  oblečení je nedostatečné –  na břišní stěnu se nanáší gel,  který vám může potřísnit oblečení.

Průběh vyšetření
Vyšetření se provádí vleže.
Na stěnu  břicha se nanáší gel.
Pro zlepšení vizualizace jednotlivých orgánů  se  používají   další  manévry – např.  změna polohy,  nádech výdech a podobně.
Výsledek  vyšetření je  k dispozici ihned.

K vyšetření se můžete objednat na telefonu 604 814 051, nebo  mailem  l.harmecko@seznam.cz

Musíte mít žádanku od praktického lékaře